ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ

Το Λευκαδίτικο κοινό, φιλοθεάμον από παλιά, αγκάλιασε και τη νέα τέχνη, τον κινηματογράφο, που μεταπολεμικά έγινε καθημερινό θέαμα. Από το κινηματογραφόφιλο κοινό υπήρξε το πρόσφορο έδαφος για την ίδρυση της Κινηματογραφικής Λέσχης.

Το 1970 μια ομάδα σινεφίλ που “έψαχνε” για ένα άλλο κινηματογράφο και δεν ικανοποιούνταν από τις προβολές του εμπορικού κυκλώματος, δημιούργησε παράρτημα της ταινιοθήκης της Ελλάδας στην πόλη μας, ένα από τα λίγα παραρτήματα που λειτουργούσαν στην επαρχία.

Την ομάδα αποτελούσαν οι: Νώντας Μανωλίτσης, Δήμος Πάνου, Σπύρος Θάνος, Άννα Κατωπόδη, Τούλα Σκληρού, Λευτέρης Μελάς και Γιώργος Καπογιωργάκης.

Οι εβδομαδιαίες προβολές τα Κυριακάτικα πρωινά, έγιναν μια όαση θέασης για πολλούς. Οι ταινίες, συνήθως ευρωπαϊκές, δημιουργίες των πατέρων της παγκόσμιας κινηματογραφίας, φορτωμένες με βραβεία των μεγάλων Φεστιβάλ προσέφεραν απόλαυση και γνώση αναπάντεχα.

Γέμισε η οθόνη από το Γαλλικό Νέο Κύμα, τον Ιταλικό Νεορεαλισμό και το Ανεξάρτητο Αμερικάνικο σινεμά. Εκπληκτικές οι Ασιατικές ταινίες με πρωτόγνωρη προβληματική. Αφιέρωμα στον Μπέργκμαν. Σπουδή στον Ρωσικό κινηματογράφο από την πρωτοπορία του Αϊζενστάιν μέχρι το σοσιαλιστικό ρεαλισμό.

Το 1982 η Λέσχη έγινε τμήμα του ΟΡΦΕΑ και μέλος της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών.

Οι προβολές έγιναν βραδινές. Το κοινό πάντα φανατικό και παρόν, παράλληλα με τις προβολές παρακολουθούσε και τις κριτικές των ταινιών από τα φυλλάδια που διανέμονταν στην αίθουσα. Την ίδια περίοδο το Ράδιο ΟΡΦΕΑΣ άρχισε να μεταδίδει εβδομαδιαία εκπομπή κινηματογραφικού περιεχομένου.

Το κοινό της Λέσχης είναι ένα ιδιαίτερο κοινό που εξακολουθεί να παρακολουθήσει τις προβολές όχι μόνον με αμείωτη, αλλά αυξημένη προέλευση. Τα ειδικά αφιερώματα σε κινηματογραφίες και οι προσκλήσεις σκηνοθετών και κριτικών απομυθοποιούν την απόσταση των θεατών με τους δημιουργούς. Η παρουσία τους στην αίθουσα και οι συζητήσεις με τους θεατές τους φέρνει πιο κοντά και τους κάνει κατά κάποιο τρόπο κοινωνούς του κινηματογραφικού σύμπαντος.

Η Λέσχη σαν μέλος της Ο.Κ.Λ.Ε. παίρνει μέρος στα ετήσια συνέδρια που οργανώνονται από τα κατά τόπους Λέσχες ανά την Ελλάδα με σημαντική παρουσία και δράση. Σημαντικοί σταθμοί στην πορεία της Λέσχης είναι η προβολή έργων του Θεόδωρου Αγγελόπουλου και η παρουσίασή σους από τον ίδιο το μεγάλο σκηνοθέτη.