ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Όταν η καθημερινότητά μας γέμισε με αντικείμενα από μοντέρνα και ευτελή υλικά, οι απλοϊκοί κάτοικοι των χωριών και ιδίως οι γυναίκες με τα μάτια θαμπωμένα από την πρόκληση του καινούργιου και φανταχτερού αντικειμένου, με μεγάλη ευκολία αντάλλασσαν με το γυρολόγο ή με τον περιοδεύοντα συλλέκτη χειροποίητα υφαντά που ή τα είχαν βαρεθεί ή δεν τα είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ, με καινούργια αντικείμενα. Έτσι άδειαζαν το μπαούλο και το γιούκος από τα παλιά, και τους γέμιζαν με φανταχτερά στρωσίδι από συνθετικές ύλες για προίκες ή για να στολίσουν το σοφά ή το τραπέζι τους. Με την ίδια νοοτροπία, παλιές χειροποίητες εικόνες “πετάχτηκαν” και αντικαταστάθηκαν στο εικονοστάσι με έγχρωμες εικόνες τυπωμένες σε γυαλιστερό χαρτί με ζωηρά χρώματα.

Με αυτό τον τρόπο άρχισαν να σπανίζουν τα αυθεντικά αντικείμενα στη χρήση της καθημερινότητας ή φυλαγμένα στα ντουλάπια των σπιτιών. Tο 1976 το συμβούλιο του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου ΟΡΦΕΑΣ, ευαισθητοποιημένο ιδιαίτερα για την παράδοση αποφάσισε να δράσει άμεσα για τη σωτηρία της, με την καθοδήγηση του αείμνηστου Πανταζή Κοντομίχη, μαζεύοντας τα πρώτα αυθεντικά δείγματα παραδοσιακής χειροτεχνίας με εξορμήσεις στα χωριά. Οι αυθόρμητες και σημαντικές δωρεές όπως και οι αγορές με τη βοήθεια της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών από την Αθήνα, βοήθησαν να στηθεί το Λαογραφικό Μουσείο, το πρώτο μουσείο ανώτερου πολιτισμού στη Λευκάδα.

Το Δ.Σ. του Ομίλου που ίδρυσε το μουσείο, ήταν: πρόεδρος η Βασίλης Θερμός και τα μέλη Μαρία Κολοκύθα, Γιάννης Λάζαρης, Γιώργος Σκληρός, Ξενοφώντας Αθανίτης, Σπύρος Μελάς, Θανάσης Σίδερης, Σπύρος Μαργέλης και Δημήτρης Παξινός.

Στις 12 Αυγούστου του 1978 έγιναν τα εγκαίνια στη στέγη του Ορφέα στο παραδοσιακό κτίριο του Μαρκά, μέσα σε επαίνους και ευχαριστίες από ένα πλήθος συμπολιτών μας που γέμισαν τις αίθουσες. Η Λευκάδα αγάπησε και αγκάλιασε το μουσείο σαν το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός του τελευταίου τετάρτου του 20ου αιώνα στον τόπο μας.
Με την πρωτόγνωρη πολιτιστική δραστηριότητα το μουσείο έγινε ένα “αξιοθέατο” και χώρος εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος από τα σχολεία του νησιού. Η άγνοια και η απορία των σημερινών παιδιών μπροστά σε αντικείμενα ευρείας καθημερινής χρήσης, που δεν χρησιμοποιούνται πια και έχουν πεταχτεί στα άχρηστα, ήταν η επιβράβευση της έγνοιας, της φροντίδας και του κόπου που κόστισε η συλλογή τους.

Αυτά τα σημαντικά αντικείμενα της ζωής που έφυγε, έγιναν οι μάρτυρες όχι μόνο για τους σημερινούς επισκέπτες, αλλά και για τις γενιές που θα ‘ρθουν.

Φωτογραφικό Υλικό

Ωράριο λειτουργίας

Το Λαογραφικό Μουσείο, από την 1η Ιουνίου θα λειτουργεί
το πρωί από τις 11.00 έως τις 13.00
και το απόγευμα από τις 07.00 έως τις 09.00.