ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΧΟΛΗ – ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑ

Η πρώτη εμφάνιση της Μαντολινάτας έγινε τον Ιανουάριο του 1938, όταν χαράματα Πρωτοχρονιάς σαράντα νέοι με όργανα τραγούδησαν στους δρόμους της Λευκάδας «Εμπρός τα όργανα..»
Από τότε και για 35 χρόνια η Μαντολινάτα του Ορφέα αποτέλεσε ένα από τα ενεργότερα τμήματα του Ομίλου, με σημαντικές συναυλίες υπό την διεύθυνση αξιόλογων αρχιμουσικών (Τάκης Βλάχος, Κώστας Κατσής, Νίκος Θάνος κλπ) και με την συμμετοχή της Μικτής Χορωδίας.

Τον Νοέμβριο του 1973 δυνατός σεισμός κατέστρεψε το κτίριο του Ορφέα και με την βροχή που ακολούθησε καταστράφηκε και μεγάλο μέρος του υλικού ( Μουσικά όργανα, αρχείο κλπ)

Το 1982 και μετά από πολλά χρόνια απουσίας της η Μαντολινάτα επανεμφανίζεται υπό την διεύθυνση του Μαέστρου Διονύση Γράψα. Το 1987 μαζί με την Χορωδία του Ορφέα ηχογράφησαν σε CD τα «Αγιομαυρίτικα», τραγούδια που υμνούν την Λευκάδα , τους κατοίκους και τις συνήθειές της, γραμμένα από Λευκάδιους ποιητές και στιχουργούς και μελοποιημένα από τον Συνθέτη και Μαέστρο Διονύση Γράψα.

Το 1990 την διεύθυνση της Μαντολινάτας αναλαμβάνει ο Μαέστρος Αντρέας Σγουρόπουλος.
Για μια δεκαετία η Μαντολινάτα συμμετέχει σε όλες της εκδηλώσεις Εορτασμού της Ενωσης των Επτανήσων, με την συνοδεία 15 παιδικών φωνών.

Από το 2000 μέχρι το 2010 αναστέλλεται και πάλι η λειτουργία της λόγω καταστροφής των οργάνων. Όμως η αγάπη για την διατήρηση και την προβολή της Επτανησιακής μουσικής παράδοσης και η συμπαράσταση των φίλων του Ορφέα αποτέλεσαν το έναυσμα για την επαναλειτουργία της ιστορικής Μαντολινάτας. Τον Δεκέμβριο του 2014 αγοράζονται εκ νέου μουσικά όργανα και τον Ιανουάριο του 2015 ξεκινάει τις πρόβες της. Την 1η Αυγούστου 2015 η Μαντολινάτα του Ορφέα με την συμμετοχή της Μικτής Χορωδίας κάνει την πανηγυρική της επανεμφάνιση υπό την διεύθυνση του νέου Μαέστρου του Ομίλου Κωνσταντίνου Τσίντζα στο κατάμεστο Ανοιχτό Θέατρο, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για τα «60 χρόνια των Γιορτών Λόγου & Τέχνης Λευκάδας».

Τον Απρίλιο του 2016 , πραγματοποιεί Συναυλία Θρησκευτικής Μουσικής , παρουσιάζοντας το έργο «Stabat Mater» του G.B Pergolesi, στον Ι. Ν. Ευαγγελίστριας Λευκάδας, με την συμμετοχή της Μικτής Χορωδίας και δύο λυρικών καλλιτεχνών.

Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών Ελένη Πέτα, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Νίκο Πορτοκάλογλου και Ορφέα Περίδη.

Την Άνοιξη και το Καλοκαίρι του 2019 η Μαντολινάτα του Ορφέα με την Μαντολινάτα της Ζακύνθου μάγεψαν το κοινό, σε δύο υπέροχες συναυλίες που δόθηκαν απ’ την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, σε Λευκάδα και Ζάκυνθο, στο πλαίσιο της δράσης «Γέφυρες Πολιτισμού».

1801300_10206096688685299_7055648861294828527_o

ΤΜΗΜΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Το Τμήμα ιδρύθηκε το 1937, με στόχο την εκμάθηση μουσικών οργάνων και μέσα από αυτή την καλλιέργεια της μουσικής παιδείας και της πνευματικής εξύψωσης των νέων της Λευκάδας.
Απ’ την ίδρυσή του και για 50 και πλέον χρόνια πρόσφερε μουσικές γνώσεις υψηλού επιπέδου. Πλαισιώθηκε από χιλιάδες νέων παιδιών που έμαθαν και αγάπησαν την μουσική μέσα απ’ τον Ορφέα. Το 2000 ανέστειλε την λειτουργία του λόγω καταστροφής των οργάνων. Μετά από μεγάλη προσπάθεια και την συμπαράσταση μελών και φίλων του Ορφέα, η σχολή επαναλειτούργησε με την μορφή Τμήματος Εκμάθησης Μουσικών Οργάνων, όπου και συνεχίζει αδιάλειπτα την σημαντική του προσφορά στον τόπο, μέχρι σήμερα.
Διδάσκονται :
Μαντολίνο – Κωνσταντίνος Τσίντζας
Κιθάρα – Μαρία Γιαννικοπούλου, Χάρης Οικονόμου, Δημήτρης Γιαννικόπουλος
Πιάνο – Ελένη Περδικάρη
, Μαρία Βέγγου
Βιολί – Παντελής Κεραμίδης
Κοντραμπάσο, Ηλεκτρικό Μπάσο – Κωνσταντίνος Τσίντζας