ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ

Ιδρύθηκε το 1970 όπου λειτούργησε αρχικά ως παράρτημα της ταινιοθήκης της Ελλάδας και από το 1982 λειτουργεί πλέον ως αναπόσπαστο τμήμα του Μ/Φ Ομίλου του Ορφέα.

Είναι μια από τις παλαιότερες λέσχες της χώρας, μέλος της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ).

Η Κινηματογραφική Λέσχη του Ορφέα έχει προσφέρει πλούσιο ψυχαγωγικό – πολιτιστικό έργο στο νησί της Λευκάδας και έχει δημιουργήσει ένα πιστό «σινεφίλ» κοινό που την ακολουθεί σταθερά απ’ την αρχή της έως σήμερα. Οι προβολές γίνονταν μέχρι το 2016 στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Απόλλων», όπου μετά την καταστροφή του από πυρκαγιά, μεταφέρθηκε αναγκαστικά στην αίθουσα συνεδριάσεων του Πνευματικού Κέντρου της Λευκάδας, αναμένοντας την ανακατασκευή του φυσικού της χώρου του Κινηματογράφου ΑΠΟΛΛΩΝ.

Η Λέσχη προβάλλει ταινίες υψηλής καλλιτεχνικής αξίας του Ελληνικού και του Παγκόσμιου Κινηματογράφου, που έχουν διακριθεί σε διεθνή φεστιβάλ και προάγουν διαχρονικές ανθρωπιστικές αξίες. Παράλληλα παρουσιάζει αναδρομικά αφιερώματα σε σπουδαίους σκηνοθέτες και κινηματογραφίες ξένων χωρών και προσκαλεί επαγγελματίες του κινηματογράφου (σκηνοθέτες, κριτικούς, ηθοποιούς κ.α.) να παρουσιάσουν ταινίες και να συζητήσουν με το κοινό. Ανάμεσά τους οι διακεκριμένοι κριτικοί κινηματογράφου Γ. Μπράμος, Ν.Φ. Μικελίδης, Γ. Εξαρχος, οι σκηνοθέτες Κατερίνα Ευαγγελάκου, Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, ο διανομέας ταινιών τέχνης Ζήνος Παναγιωτίδης κ.α. και βέβαια την Λέσχη τίμησε με την παρουσία του ο κορυφαίος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και ιδιαίτερα αγαπητός στην Λευκάδα, αξέχαστος Θόδωρος Αγγελόπουλος.