ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ

Το Χορευτικό Τμήμα του Ορφέα Ιδρύθηκε το 1960 με σκοπό την διάσωση και διατήρηση των χορών, των τραγουδιών και της Λαϊκής Πολιτιστικής Παράδοσης της Λευκάδας, των Επτανήσων καθώς και της υπόλοιπης Ελλάδας.
Τμήμα Παραστάσεων: Ένα από τα σημαντικότερα χορευτικά σύνολα του χώρου που οι χορευτές διδάσκονται αυθεντικούς παραδοσιακούς χορούς και γαλουχούνται με τις αξίες της λαϊκής μας παράδοσης. Στα προγράμματα του περιλαμβάνει χορούς της Λευκάδας και όλων των νησιών της Επτανήσου, με τις αντίστοιχες φορεσιές, καθώς και τους αστικούς χορούς Λανσιέδες – Καντρίλιες και φυσικά όλου του Ελλαδικού χώρου. Από το 1962 είναι πρωτεργάτης του 1ου Διεθνούς Φολκλορικού Φεστιβάλ της Λευκάδας, όπου συμμετέχει ανελλιπώς μέχρι σήμερα.
Έχει λάβει μέρος σχεδόν σε όλα τα Φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με πρώτα βραβεία, τιμητικές διακρίσεις και κολακευτικά σχόλια.
Διαθέτει πλούσια ιματιοθήκη με φορεσιές από όλα σχεδόν τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.
Υπεύθυνος διδασκαλίας και παραστάσεων είναι από το 2000 ο Σπύρος Παπουτσόπουλος.

Τμήμα Παιδικό – Εφηβικό: Πέντε τάξεις χορού όπου παιδιά ηλικίας 5 έως 16 ετών διδάσκονται κινησιολογία, τραγούδι και χορό. Κάθε Ιούνιο οι μικροί χορευτές παρουσιάζουν μία θεματική παράσταση.
Υπεύθυνη διδασκαλίας και παραστάσεων η Δήμητρα Χατζηπαπά.

Τα τμήματα του χορευτικού πλαισιώνουν την FESTA DEL CANALE (γιορτή στο κανάλι). Ένα πολιτιστικό πολυθέαμα που περιλαμβάνει μουσική, χορό, δρώμενα, εμφανίσεις καλλιτεχνών, ειδικά εφφέ, με διαφορετική θεματολογία κάθε χρονιά, αλλά πάντα με βασικό άξονα το υγρό στοιχείο, σημείο αναφοράς του νησιού της Λευκάδας. Διοργανώνεται από το 2013 κάθε χρόνο από τον ΟΡΦΕΑ με καλλιτεχνικό διευθυντή και εμπνευστή της εκδήλωσης τον Σπύρο Παπουτσόπουλο. Στόχο έχει την πολιτιστική προβολή του τόπου μας, αλλά και τη διασκέδαση και ψυχαγωγία των Ελλήνων και ξένων επισκεπτών που κατακλύζουν το καλοκαίρι το νησί της Λευκάδας. Η FESTA DEL CANALE είναι από τις ελάχιστες στο είδος της, σε πανελλαδικό επίπεδο, γιορτή που διεξάγεται σε ανοικτό χώρο και προσφέρει δωρεάν ένα υψηλού επιπέδου θέαμα.