ΧΟΡΩΔΙΑ

ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ

Η Παιδική Χορωδία του Ορφέα ιδρύθηκε τον Οκτώβρη του 2013.
Είναι η πρώτη παιδική χορωδία που δημιουργήθηκε στο νησί της Λευκάδας και αμέσως πλαισιώθηκε από πλήθος παιδιών. Στόχος της είναι να φέρει τους νέους σε επαφή με τη μουσική και το τραγούδι μέσω του χορωδιακού συνόλου, ώστε να βιώσουν τις ευεργετικές επιδράσεις της μουσικής, αλλά και της συλλογικότητας, με στόχο την ψυχαγωγία και την πνευματική καλλιέργεια.
Πρώτη δημόσια εμφάνιση η Παιδική Χορωδία πραγματοποίησε τα Χριστούγεννα του 2013, τραγουδώντας στους δρόμους της πόλης τα παραδοσιακά επτανησιακά κάλαντα, ενώ το καλοκαίρι του 2014 συμμετείχε στην συναυλία των μαθητών του Τμήματος Εκμάθησης Μουσικών Οργάνων του Ορφέα, κλείνοντας έτσι την πρώτη της χρονιά, με ρεπερτόριο από μελωδίες των Mozart, Schubert και παραδοσιακών λατινικών ύμνων. Στα επόμενα χρόνια λειτουργίας της η Παιδική Χορωδία εμπλουτίζει το ρεπερτόριό της με έργα ξένων αλλά κυρίως Ελλήνων συνθετών, δίνοντας έμφαση στην παράδοση και στο παιδικό τραγούδι και το παραμύθι.

Τον Οκτώβριο του 2016 , συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία, μαζί με παιδικές χορωδίες από τα Επτάνησα, στο 2ο Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών Ιονίου στην Κέρκυρα και τον Σεπτέμβριο του 2017 συμμετείχε στο 3ο Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών Ιονίου που πραγματοποιήθηκε στην Ζάκυνθο.
Την παιδική χορωδία διευθύνει η Ελένη Περδικάρη.

ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ

Η Μικτή Χορωδία του Ορφέα είναι το πρώτο τμήμα του Ομίλου, που ιδρύθηκε το 1937 και συνεχίζει αδιάλειπτα την λειτουργία της μέχρι σήμερα. Έχει προσφέρει σημαντικό έργο στην καλλιέργεια και μουσική παιδεία των νέων, πολλοί από τους οποίους ξεκίνησαν τα πρώτα τους βήματα στον Ορφέα και εξελίχθηκαν σε σημαντικούς καλλιτέχνες, με κορυφαία την διεθνούς φήμης mezzo soprano Αγνή Μπάλτσα.

Στο ρεπερτόριο της περιλαμβάνονται κυρίως κλασσικά τραγούδια διεθνώς αναγνωρισμένων δημιουργών όλων των εποχών, αλλά και ποιοτικών ελληνικών τραγουδιών που προάγουν την χορωδιακή τέχνη. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις.

Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή της Μικτής Χορωδίας του Ορφέα στην όπερα «Ναμπούκο» με την Ορχήστρα των Χρωμάτων υπό την διεύθυνση του αείμνηστου Μιλτιάδη Καρύδη.

Το 1987 η Μικτή Χορωδία με την Μαντολινάτα του Ορφέα ηχογράφησαν σε CD, δώδεκα τραγούδια γραμμένα από Λευκάδιους ποιητές και στιχουργούς, που υμνούν την Λευκάδα, μελοποιημένα από τον σπουδαίο μουσικό και επί 30 χρόνια Μαέστρο του Ορφέα Διονύση Γράψα, υπό τον τίτλο «Αγιομαυρίτικα».

Το 2004 παρουσίασε και ηχογράφησε το έργο «Ιφιγένεια Εν Ταύροις» του Ευριπίδη σε μουσική Χρήστου Λεοντή και ενορχήστρωση- διεύθυνση Διονύση Γράψα.

Έλαβε μέρος στην «Αφή της Ολυμπιακής φλόγας» στην Πάτρα, επίσημη προσκεκλημένη του σπουδαίου Μουσικοσυνθέτη και πρώην Υπουργού Πολιτισμού Θάνου Μικρούτσικου, υπό την διεύθυνση του Κώστα Κωνσταντάρα.

Τον Αύγουστο του 2009 συμμετείχε στην συναυλία του Χρήστου Λεοντή με το έργο «Καπνισμένο Τσουκάλι» στο Ανοιχτό Θέατρο της Λευκάδας, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την γέννηση του Γιάννη Ρίτσου.

Από το 1987 και για 32 χρόνια ο Ορφέας, διοργανώνει, σε συνεργασία με την Π.Ι.Ν και τον Δήμο Λευκάδας την «Συνάντηση Χορωδιών» κάθε Μάιο στο πλαίσιο του εορτασμού της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα, με την συμμετοχή πολλών αξιόλογων χορωδιών από τον ελλαδικό χώρο, καθώς και της Μικτής Χορωδίας και της Παιδικής Χορωδίας του Ορφέα.

Τον Ιούλιο του 2014 η Μικτή Χορωδία του Ορφέα συμμετείχε με άλλους 500 χορωδούς από τα Επτάνησα, δύο παιδικές χορωδίες, σολίστ, ηθοποιούς, χορευτές και την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, σε μία μοναδική βραδιά στο Ηρώδειο με τίτλο «Νύχτα σπαρμένη θαύματα ,νύχτα σπαρμένη μάγια» για τα 150 χρόνια από την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, όπου απέδωσαν έργα των Καρρέρ, Σαμάρα, Λαυράγκα, με κορυφαίο τις 158 στροφές του Ύμνου στην Ελευθερία.

Το Απρίλιο του 2016 , στο πλαίσιο του εορτασμού της 152ης Επετείου της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα η Μικτή Χορωδία του Ομίλου παρουσίασε εκκλησιαστικούς ύμνους Ελλήνων και ξένων συνθετών, στον Ι. Ν. Ευαγγελίστριας Λευκάδας σε μια μοναδική βραδιά με την συμμετοχή της Μαντολινάτας του Ορφέα και δύο λυρικών καλλιτεχνών στο περίφημο έργο του G. B. Pergolesi «Stabat Mater».

Στις 29 Ιουλίου 2017, ημέρα γενεθλίων του Μίκη Θεοδωράκη, ο Στέφανος Κορκολής στο πιάνο , η Σοφία Μανουσάκη στην ερμηνεία των τραγουδιών με την συνοδεία της Μικτής Χορωδίας του Ορφέα , έδωσαν, στο Ανοιχτό Θέατρο Λευκάδας, μια σπουδαία «Συναυλία αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη» σε έργα του μεγάλου μας συνθέτη.

Από τον Σεπτέμβρη του 2011 την καλλιτεχνική επιμέλεια και Διεύθυνση της Μικτής Χορωδίας έχει ο Μαέστρος Κωνσταντίνος Τσίντζας.